Nu stänger jag butiken

Som många redan räknat ut kommer jag nu efter fem år att upphöra med all verksamhet inom foto, dvs både fotouppdrag och fotoutbildning. Givetvis finns ingen anledning att vara kategorisk. Jag stänger inte dörren för att någon gång i framtiden göra ett fotojobb, skriva en fotobok eller kanske medverka på någon fotoutbildning. Men beslutet att lägga ner företaget är definitivt.

Vad händer då med den här bloggen? Många av er kära läsare kommer hit och botaniserar bland inläggen, söker information och kanske inspiration. Ofta finns här mer än 100 besökare om dagen. Det gläder mig! Därför får johansfotoblogg finnas kvar ett tag till. I alla fall under 2014, tänkte jag.

Företagssajten cemark.se och cemark.se/utbildning/ kommer däremot att stängas.

Varför slutar jag då? Mycket har varit fantastiskt, underbart, självförverkligande och allt det där (kolla gärna min femårskrönika). Och det har varit ett äventyr, ett sätt för mig att testa mina vingar inom något helt nytt. Jag har länge närt drömmen om att driva ett eget företag. Nu har jag gjort det. Jag har åstadkommit ungefär det jag ville åstadkomma. Jag har tagit de här åren och levt min dröm. Det är jag glad för.

Men det finns nya utmaningar att anta, ny mark att bryta, nya kunskaper och färdigheter att lära. Jag gillar att göra något fullt ut, så bra jag kan, under några år eller ett decennium. Sen vill jag göra något annat. Med lika hög insats.

För den nyfikna kan jag berätta att jag varit musiker, spelat på scenerna runt Uppsala och spelat in en skiva. Sen har jag doktorerat och arbetat som forskare i USA. Sen drivit företag inom foto. Nu lägger jag om kursen igen. Herregud, som 50-plussare har jag inte så många såna här karriärssvängar kvar att göra innan jag ska gå pension.

– Så varför vänta?

Eftersom företaget nu avvecklas finns det en hel del intressanta grejer till salu:

Canons Tilt and Shift-gluggar.

Komplett ljusrigg för fältet eller i studion.

Pelicases, hårda väskor för t ex ljusrigg.

Övrigt


Johan Steensland är fotograf, författare och forskare. Han driver Cemark Bildproduktion som sysslar med fotografering av byggnader och lokaler, han fotograferar modeller för bl a Shutterstock, han är den pedagog som driver Cemark Fotoutbildning och han skriver böcker åt förlaget DEXT.

Posted in På jobbet | 4 Comments

Femårskrönika – Johan tittar på Cemark i backspegeln

Eftersom jag drivit mitt företag Cemark nu i fem år, är det dags att summera och reflektera. Vad gick som det skulle? Vilka mål infriades och vilka missades? Hur har resan varit för mig som egenföretagare, fotograf och utbildare? Det är dags att söka svar på de frågorna.

Det första jag fick lära mig när jag övergav min forskarkarriär för ett liv som företagare, var att det sällan eller aldrig blir som man tror. Men för mig blev det inte några drastiska förändringar. När jag år 2008 startade Cemark, ville jag börja som fotograf – främst inom arkitektur. Men samtidigt visste jag ju att jag är en forskar- och pedagogtyp. Därför föll det sig naturligt att jag efter några år som fotograf började arbeta med att skriva fotoböcker. Steget till att minska ytterligare på fotograferandet till förmån för att utveckla, spela in och ge distanskurser var också ganska kort.

Nu i de sista skälvande minuterna av 2013 inser jag att mina fotouppdrag blivit försvinnande få. Jag har arbetat i stort sett uteslutande med fotoutbildning under hela året – och trivts med det.

Så vad har varit det bästa? Vilka är de stora milstolparna? Vad är jag mest stolt över? – Det är lätt att svara på. Här är mina höjdpunkter från de första fem åren:

 • Jag har skrivit böcker tillsammans med två av de riktigt stora auktoriteterna i två skilda delar av fotobranschen. Med David Bicho skrev jag en bok om avancerat studioljus. Med Stefan Ohlsson skrev jag en bok om färghantering.
 • Jag har genom mina egna kurser på Cemark Fotoutbildning utbildat både avancerade amatörer och proffs och bland dem stilbildande fotografer med tiotusentals följare på sociala medier. Responsen från mina kursdeltagare har varit fantastisk.
 • Jag har ett starkt samarbete med Tobias Hagberg på bokförlaget DEXT som ger ut fotoböcker. Inom det samarbetet har jag arbetat med massor av spännande fotoboksprojekt.
 • Jag har skrivit boken Starta eget som handlar om de första stegen för en företagande fotograf.
 • Jag har blivit erbjuden att bli en nyckelperson hos branschens största företag för distansutbildning inom foto.
 • Svenska Fotografers Förbund har marknadsfört mina kurser till deras över 3 000 medlemmar, dvs Sveriges yrkesfotografer.
 • Jag driver den här fotobloggen som har runt 100 unika läsare dagligen.
 • Jag har tagit några riktigt fina landskaps- och vybilder kring Strängnäs. Många platsar som fina tavlor i stort format.
 • Jag har en stor och återkommande kund i Strängnäs Bostads AB. Vi har samarbetat under alla fem år och min relation med deras VD Lars Keyser har präglats av professionalism och trevlig kommunikation.
 • Jag har varit ledare för ett affärs- och nätverks-team i Eskilstuna.
 • Jag har skaffat mig djupgående kunskaper inom många gebit inom företagande och foto.
 • Många fina affärskontakter.

Svårigheterna och utmaningarna kan sammanfattas så här:

 • De allra flesta småföretag går under, redan under det första året. Att driva eget företag är tufft! Man måste tänka på pengar hela tiden: sälja, sälja, sälja!
 • Den ena branschen jag verkat inom, dvs själva uppdragsfotograferandet, har stått och står inför enorma förändringar. Att livnära sig som frilansande fotograf idag är, om inte hopplöst, så extremt krävande.
 • Den andra branschen jag verkat inom, dvs bokbranschen, har stått och står också inför enorma förändringar. Att livnära sig som fotoboksförfattare och textredigerare är faktiskt hopplöst – fast det är kul.
 • Den tredje och sista branschen är fotoutbildning genom kursverksamhet. Svårigheten är dels att kundunderlaget är relativt litet. Det finns bara några tusen potentiella kunder i Sverige för den typen av avancerade kurser det gäller. Dels ligger svårigheten i att få kundgruppen att acceptera mig som självklart val och auktoritet. Många har inte råd att gå kurser. Andra är ointresserade.

Så det har alltså varit både plus och minus. Och det är nog en slutsats jag delar med många egenföretagare. Vi gör det vi vill eftersom vi vill göra det. Vi är motiverade och vi förverkligar många av de drömmar vi har. Men vi sliter också hårt och ofta i motvind.

Framtiden då? Ja, i nästa inlägg ska jag berätta om mina planer. Tills dess: Gott nytt år på er alla gamla och nya läsare!


Johan Steensland är fotograf, författare och forskare. Han driver Cemark Bildproduktion som sysslar med fotografering av byggnader och lokaler, han fotograferar modeller för bl a Shutterstock, han är den pedagog som driver Cemark Fotoutbildning och han skriver böcker åt förlaget DEXT.

Posted in På jobbet | Leave a comment

Två nya fotoböcker klara: Färghantering och studioljus

Trägen vinner, heter det. Och i det här fallet känns det träffande. Under flera år har jag arbetat med böckerna om färghantering och studioljus. Ibland har lusten och inspirationen flödat – en färdig bok har känts nära. Men ibland har det känts nästan hopplöst. Ibland har boken om färghantering som jag skriver tillsammans med Stefan Ohlsson känts ”nästan klar”, medan boken om studioljus som jag skriver tillsammans med David Bicho legat långt efter. Men ibland har det känts tvärtom – som att ljusboken nog blir klar före färgboken. Den enda konstanten genom åren har varit min inställning att böckerna ska bli klara. Och nu är de det – samtidigt!

BTS

Behind the scenes med David Bicho under arbetet med boken om studioljus.

Så den här helgen känns smått fantastisk. För jag ska leverera, inte bara det ena, utan båda bokmanusen till förlaget Dext. Visst har arbetet med böckerna ibland varit frustrerande och tålamodsprövande. Ibland har Stefan varit begravd i annat arbete. Ibland David. Ibland jag. Men det jag tar med mig från den här tiden är allt det positiva jag fått. Arbetet med böckerna har gett mig underbara samarbeten med två av branschens mest kompetenta yrkesmän.

Läs vidare!

Posted in På jobbet | Leave a comment

Är det OK att ”photoshoppa”? – Tankar om fotografens moraliska ansvar

Jag som är fotograf och arbetar med utbildning av andra fotografer får ibland frågan: Hur mycket får man manipulera en bild? Det händer att folk pressar mig: Ja men, vad får man ändra i bilden? Brukar du ändra? Får man det?

Landscape

Jag hade underbart kul när jag skapade det här fotomontaget. Sjön och träden är från Kings Canyon, bergen från Yosemite, båten från Monte Rey Bay och himlen från ... Strängnäs!

Frågorna kan bli många. Och ibland känns det som att diskussionen går åt fel håll – eller till och med att diskussionen startar på fel sätt, handlar om fel sak.

Läs vidare!

Posted in På jobbet | 5 Comments

Mysteriet med inkonsekventa RGB-färger

Om jag säger BLÅ till dig, vilken blå nyans tänker du på då? Chansen är ganska liten att du tänker på just samma blå som jag menar. Jag kanske tänker mig en djup himmelsblå nyans, medan du kanske tänker på en färg som är mer ljust blå-grön, som det vackra vattnet i en swimming pool i ett semesterparadis. Det finns ju oändligt många nyanser av blått! Att du skulle associera till precis min blå bara genom att jag säger ordet – den chansen är mikroskopisk.

telepati

Om du skulle förstå precis vilken blå nyans jag menar bara genom att höra mig säga ordet "blå", då snackar vi tankeöverföring!

Det att man menar, tolkar eller beskriver färger på olika sätt, det är något som elektroniska prylar som kameror, skärmar och skrivare också lider av.  Vad som är blått för en surfplatta behöver inte alls vara blått för en dataskärm eller en skrivare. Blå i min kamera, behöver inte vara blå i din.

Läs vidare!

Posted in På jobbet | Leave a comment

Starka färger – vilket tryck!

Starka färger är kul. Ibland fångas vi av ett motiv just på grund av den starka färgen. Det kan vara sprakande höstfärger, neonljusen i centrum på kvällen eller kläder i pastellfärgat mode. Vad det än är, måste vi bara plocka fram kameran och fotografera. Sådana är vi – vi som gillar att fota!

blå blomma

Den stora bilden visar hur den lilla originalbilden kan se ut i tryck. De starka, blå färgerna ger upphov till stora problem. Bilden får fel blå färg och ytorna blir platta.

Några av oss har kommit så långt att vi vill göra något mer av våra bilder. Vi vill visa våra alster för omvärlden. Kanske göra en utställning eller en fotobok.

Läs vidare!

Posted in På jobbet | Leave a comment

Den fotografiska bildens värde – för vem?

Vad kostar en bild? – Så heter en skrift som producerats av Svenska Fotografers Förbund (SFF).  Bildleverantörernas förening (BLF) har också riktlinjer publicerade på sin webbsida.  Trots att dessa riktlinjer når tusentals fotografer, är just frågan om prissättning central när fotografer kommunicerar med varandra på webben.

dollar

Hur får du betalt som fotograf? Utan problem? Hur fungerar relationerna med dina kunder?

Vad ska jag ta betalt? Hur ska jag få kunden att förstå att det kostar så här mycket? Varför är kunden missnöjd? Vad ska jag göra när kunden inte betalar?

Läs vidare!

Posted in På jobbet | 2 Comments

Klassiskt eller modernt färghjul? – Har något förändrats?

Visst fick vi lära oss en massa bra saker när vi var barn? Till exempel lärde vi oss att blanda gult och blått för att få grönt. Tittar man på det klassiska färghjulet stämmer det ju alldeles utmärkt. De tre grundfärgerna rött, blått och gult ligger utplacerade i hjulet med samma avstånd från varandra. Blandar man dem kan man få fram de andra färgerna. Precis som vi lärde oss som barn.

subtraktiv färgmodell

Att blanda gult (Y) och blått (B) för att få grönt var självklart när vi som barn målade med vattenfärg på vitt papper. Det stämmer också med det klassiska färghjulet, där grundfärgerna är rött, blått och gult.

Men de som vuxit upp med datorer, digitalkameror, surfplattor och smarta telefoner, de tycker ofta ett det där med grundfärgerna rött, blått och gult låter fel. De vet ju att grundfärgerna är rött, grönt och blått. Med de grundfärgerna fungerar ju allt från teveapparater till surfplattor. Vi snackar ju om RGB – och det känner väl varenda unge till?

Läs vidare!

Posted in På jobbet | Leave a comment

Ljussättning måste få ta den tid det tar – eller?

Jag har lärt mig mycket av fotografen och ljuskonstnären David Bicho. Vi skriver ju en bok om ljus tillsammans! Och något jag ser hos honom, har jag sett hos många andra framgångsrika människor: De pysslar, fixar, rättar, gör om, korrigerar och finjusterar tills det blir som de tänkt sig. Vill du göra något du kan vara stolt över, måste du låta det ta den tid det tar.

kalibratorparty

Så här blev den färdiga bilden på "kalibratorpartyt". Från vänster syns Evelina Källstedt, Jenny Trolle, Stefan Ohlsson och Pia Steensland.

Och det gäller inte bara i stunden, när du sätter ljus. Det gäller arbetet hela vägen fram till den dagen du står där i studion med din kund och ska ta dina bilder. Jag talar om kunskapen, både den teoretiska och den praktiska. Det måste få ta tid att lära sig, att läsa böcker och bloggar, att prata med andra fotografer att ställa dumma frågor på webbforum. Och det måste få ta tid att testa, testa och testa igen i studion.

Läs vidare!

Posted in På jobbet | Leave a comment

Utmaningar vid bröllopsfotografering

När jag fotograferade Henriks och Åsas bröllop började vi inne i tornrummet i ett gammalt slott. Vi fortsatte sen i den fina parken mellan slottet och domkyrkan. Men bilden från tornrummet blev parets favoritbild. I det här inlägget berättar jag lite om de utmaningar jag stötte på under arbetet med att göra bilden färdig.

bröllopsbild

Så här blev den färdiga bilden på Henrik och Åsa. Ljuset kommer från vänster och ser ut som fönsterljus, men det är blixtljus som jag studsar mot väggen.

I det trånga tornrummet fanns det bara ett enda ställe att fotografera på. Rummet var ganska mörkt. Kallt skuggljus strilade in genom ett litet fönster i den metertjocka slottsväggen. I det höga taket satt glödlampor som lyste med ett svagt, varmt sken. Den här typen av svagt blandljus kan ge riktigt fula bilder.

Läs vidare!

Posted in Ljussättning, På jobbet | 4 Comments